Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στους Δήμους

Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια. Η μετάβαση σε μια «κυκλική οικονομία», ένα σύστημα δηλαδή που επιτρέπει τη μέγιστη αξιοποίηση των πόρωνκαι τη δραστική μείωση των αποβλήτων, είναι πια πιο επιτακτική από ποτέ.

Η Ελλάδα, με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει υιοθετήσειτις βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προϋποθέτουν διαχωρισμό των απορριμμάτων ανά υλικό (διαλογή στην πηγή), αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης με παράλληλη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή.

Ωστόσο,η χώρα μας παραμένει πολύ πίσω σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των παραπάνω, καθώςστέλνει σε χωματερές το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων της. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EuroStat) γιατο έτος 2022 η Ελλάδα παράγει 506 κιλά ανα κάτοικο ανά έτος, ποσό λίγο χαμηλότεροαπό τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (513 κιλά). Η παραγωγή απορριμμάτων έχει αυξηθεί σεποσοστό 16,74% σε σχέση με το 2004. Ωστόσο, η χώρα μας παραμένει από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης. Ειδικότερα, για το έτος 2021, στην Ελλάδα ανακυκλώθηκε μόλις το 17,5% των αστικών απορριμμάτων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ είναι 49,8%. Επιπλέον, το 80% των αστικών απορριμμάτωνστην Ελλάδα καταλήγει σε χωματερές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ είναι μόλις 22%.

Πηγή: EuroStat, στοιχεία 2021

Η προβληματική διαχείριση των αποβλήτων είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή σειράς καταδικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα από το Δικαστήριο της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει καταβάλει πρόστιμα άνω των 184 εκατ. EUR από το 2014, τα οποία επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο της ΕΕ για παραβιάσεις των κανόνων της ΕΕ για τα απόβλητα και τα αστικά λύματα.

Η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων προϋποθέτει δραστική αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματά μας, για την αντιστροφή της πυραμίδας, δίνοντας προτεραιότητα στη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και στην επανάχρηση.

Ο δρόμος για την ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων προϋποθέτει επίσης, τη διαλογή στην πηγή, δηλαδή το διαχωρισμό τωναπορριμμάτων ανά υλικό και την απόρριψή τους στους κατάλληλους κάδους. Η στενή συνεργασία Δήμου – δημοτών, η αξιοποίηση υφιστάμενων δομών επανάχρησης υλικών,η υιοθέτηση συνηθειών πρόληψης αποτελούν προτεραιότητα για καλύτερη ποιότηταζωής με λιγότερα σκουπίδια.