Οι νέες υποδομές στους Δήμους

Ο τρόπος που ανακυκλώνουμε αλλάζει!

Ένας από τους βασικούς λόγους μειωμένων ποσοστών ανακύκλωσης στη χώρα μας, είναι η ευρεία χρήση του μπλε κάδου. Ο μπλε κάδος δέχεται μόνο συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά, και συγκεκριμένα, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, μέταλλο και χαρτί. Η ανάμειξη όλων των υλικών σε ένα κάδο, επιβάλλει την ύπαρξη ενός επιπλέον σταδίου διαχείρισης των ανακυκλώσιμων, αυτών της διαλογής ανά υλικό, προκειμένου να οδηγηθούν προς καθαρισμό/πλύσιμο και έπειτα ανακύκλωση. Επιπλέον, η λανθασμένη απόρριψη υλικών χωρίς πλύσιμο, πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους του περιεχομένου (πχ. χάρτινων υλικών). Παρόλο που η χρήση του μπλε κάδου υπήρξε καθοριστική για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, το σύστημα πρόκειται να ενισχυθεί, με κάδους “διαλογής στην πηγή” μέχρι την οριστική κατάργησή του.

Ο λόγος είναι ότι η συλλογή των ανακυκλώσιμων με τη μέθοδο της «διαλογής στην πηγή» είναι πολύ πιο αποδοτικός, ενώ με την αποφυγή του παραπάνω σταδίου, μειώνεται το κόστος διαχείρισης.

Τι είναι η διαλογή στην πηγή;

Η διαλογή στην πηγή είναι μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης, η οποία διευκολύνει την επεξεργασία κατά τη διαδικασία της ανακύκλωσης, καθώς τα επιμέρους υλικά διαχωρίζονται πριν φτάσουν στον κάδο απορριμμάτων, και στα επόμενα στάδια της επεξεργασίας της ανακύκλωσης. Ο όρος «διαλογή στην πηγή» υποδεικνύει ότι ο διαχωρισμός των απορριμμάτων γίνεται στο χώρο όπου αυτά παράγονται, δηλαδή, το σπίτι, ο χώρος εργασίας, το σχολείο, τα εστιατόρια, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα κά.

Ποιες οι υποδομές στους Δήμους για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων;

Προκειμένου να μπορέσουν να υποστηρίξουν το νέο τρόπο συλλογής ανακυκλώσιμων με διαλογή στην πηγή, οι Δήμοι καλούνται να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τόσο των κάδων, όσο και των μέσων μεταφοράς (οχήματα αποκομιδής). Οι νέοι κάδοι στους δήμους, οφείλουν να αντικαταστήσουν τον υφιστάμενο εξοπλισμό του μπλε κάδου, ή απλά να τον ενισχύσουν με τα νέα ρεύματα. Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, οι κάδοι, οι οποίοι φέρουν συγκεκριμένη χρωματική κωδικοποίηση δέχονται: βιοαπόβλητα, χαρτί/χαρτόνι, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο, κλωστοϋφαντουργικά, σύμμεικτα, επικίνδυνα απόβλητα, φαρμακευτικά προϊόντα, μεταχειρισμένα παιχνίδια και βρώσιμα λίπη ή έλαια.

Επιπλέον, οι Δήμοι προκειμένου να οργανώνουν καλύτερα και να απελευθερώνουν το δημόσιο χώρο (πεζοδρόμια και οδόστρωμα) από τους κάδους, οφείλουν να υλοποιούν προγράμματα για την τοποθέτηση κάδων εντός του ιδιωτικού ακάλυπτου χώρου ή χώρου στάθμευσης σε πολυκατοικίες με πυλωτές, καθώς και να διαμορφώνουν ειδικούς χώρους, όπου υπάρχουν όλα τα παραπάνω ρεύματα, όπως τα πράσινα σημεία, οι γωνιές ανακύκλωσης ή ακόμα και την ενεργοποίηση κινητού πράσινου σημείου με λειτουργία συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα.

Τέλος, για τη μείωση των απορριμμάτων, οι Δήμοι υλοποιούν Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, για την απόθεση και λήψη υλικών τα οποία είναι λειτουργικά και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από άλλους χρήστες, απευθείας ή μετά από συντήρηση/επισκευή.