Τα απορρίμματα που παράγουμε αυξάνονται διαρκώς. Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά ανακύκλωσης απορριμμάτων, παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην χώρα μας.

Τα απορρίμματα που απομακρύνουμε αλόγιστα από τους χώρους που ζούμε, εργαζόμαστε ή ψυχαγωγούμαστε θα μας κάνουν, όλο ένα και περισσότερο να υποφέρουμε από πολλαπλές, σοβαρές και συχνά πολύ μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Μόνο με στενή και συνεχή συνεργασία δημοτών, ενδιαφερομένων και Δήμου μπορεί να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων και να αποτραπούν πρακτικές οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τα οικονομικά των νοικοκυριών, και συντελούν στην σπατάλη δημόσιου χρήματος.

Στη χώρα μας, το μεγαλύτερο ποσοστό αστικών αποβλήτων απορρίπτεται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Σύμφωνα με στοιχεία μόνο το 21% ανακυκλώνεται και μάλιστα με κόστος ιδιαίτερα υψηλό σε σύγκριση με το κόστος άλλων χωρών.

Σύμφωνα με διεθνή εμπειρία και καλές πρακτικές ο δημοκρατικός σχεδιασμός, ο δημόσιος έλεγχος και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις στην αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων που απαιτείται και κατ’ επέκταση στην αποτροπή αντιπεριβαλλοντικών και κοστοβόρων πρακτικών επεξεργασίας.