Περιγραφή έργου

Συμμετοχικός σχεδιασμός Τοπικού Κανονισμού Καθαριότητας.

Εφαρμογές Ενημέρωσης Πολιτών.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές.

Διάρκεια έργου

2022-2023

Συνεργαζόμενοι φορείς

Place Identity Clusters

Δήμος Βύρωνα

Σωματείο Φίλοι της Φύσης

Χρηματοδότηση

49.550€
Πράσινο Ταμείο

Οι δράσεις Mind The Waste στο Δήμο Βύρωνα

Οι δράσεις Mind the Waste στον Δήμο Βύρωνα επικεντρώθηκαν σε δύο βασικές κατευθύνσεις, αντικατοπτρίζοντας τις τρέχουσες ανάγκες του Δήμου: α) στον συμμετοχικό σχεδιασμό του νέου Κανονισμού Καθαριότητας, με βάση τις κατευθύνσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και β) στο σχεδιασμό νέων Δομών και Διαδικασιών Επαναχρησιμοποίησης Υλικών. Ειδικότερα, οι δράσεις Mind the Waste στον Δήμο Βύρωνα (Σεπτέμβριος 2021-Αύγουστος 2022) περιλαμβάνουν:

 

1. Συμμετοχικός Σχεδιασμός του νέου Κανονισμού Καθαριότητας & των Πολιτικών Επανάχρησης Υλικών του Δήμου

Tα Εργαστήρια Συμμετοχικού Σχεδιασμού και η Έρευνα Κοινού αξιοποίησαν σύγχρονες μεθόδους διαβούλευσης και συμμετοχικής έρευνας για τη συνδιαμόρφωση τοπικών πολιτικών και στρατηγικών διαχείρισης απορριμμάτων. Οι μεθοδολογίες που εφαρμόστηκαν καθιστούν εφικτή την ενεργή συμμετοχή και την αποδοτική συνεργασία πολιτών, εργαζομένων, εκπροσώπων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, επαγγελματιών, επιστημόνων και συλλογικοτήτων στην κοινή δημιουργία του νέου Κανονισμού Καθαριότητας και των νέων Δομών και Διαδικασιών Επανάχρησης Υλικών του Δήμου.

2. Εφαρμογές Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Πολιτών

Οι εφαρμογές Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Πολιτών αφορούσαν στη δημιουργία ψηφιακού και έντυπου υλικού που περιλαμβάνει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων. Το υλικό στοχεύει τόσο να ενημερώσει όσο και να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά των πολιτών, καθώς και στην προσέγγιση των αρμόδιων στα ζητήματα αυτά.

3. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Μαθητές επικεντρώθηκε στην ενημέρωση των μαθητών για τις πρακτικές υπεύθυνης διαχείρισης απορριμμάτων και της επαναχρησιμοποίησης υλικών. Η δημιουργία μιας εκπαιδευτικής εργαλειοθήκης παρέχει τη δυνατότητα για χρήση εντός των σχολικών κοινοτήτων από το εκπαιδευτικό προσωπικό των δημοτικών σχολείων και γυμνασίων, καθώς και στις Δομές Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, στο πλαίσιο λειτουργίας τους ως χώροι ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τους μαθητές.